Marcus Graf & Mahir Güven, Jean Michel Basquiat, Bir Resim Bir Hikaye, 45. Bölüm, Şubat 2020
Marcus Graf & Mahir Güven, Jackson Pollock, Bir Resim Bir Hikaye, 17. Bölüm, TRT 2, Temmuz, 2019
Marcus Graf ve Gülveli Kaya, Bizim Resmimiz, TRT 2, 23 Bölüm, Mart, 2020
#gülvelikaya #marcusgraf #bizimresmimiz Bizim Resmimiz’in diğer tüm bölümleri için: http://bit.ly/39TcNxq
Evde Kal Söyleşileri, Sayı 5, Prof. Dr. Marcus Graf, 15 Mayıs 2020
Çağdaş Sanat Eğitimi – Contemporary Art Education, 2020
Printed Re-visited, Açılış Konuşması, Mixer Gallery, Istanbul, 2020
Konuşmacılar: Eda Kehale Argün, Marcus Graf, Ozan Bilginer
16 Mayıs 2020, 16:00
Printed Re-visited sergisini çevrimiçi ziyaret etmek için: https://www.mixerarts.com/printed-rev…
Mixer’in, ilki 2015 yılında gerçekleşen ve baskı sanatına odaklanan uzun soluklu sergi serisi Printed, bu yıl 6. edisyonu olan ve küratörlüğünü Kerimcan Güleryüz’ün gerçekleştireceği Printed’20 ile izleyici ile buluşmaya hazırlanıyordu. Covid-19 salgını nedeniyle Nisan ortasında gerçekleştirilmesi planlanan Printed’20 sergisini ileri bir tarihe erteleyen Mixer, bu zamana kadar gerçekleştirilen Printed sergilerinden bir seçkiyi Printed Re-visited başlığı altında çevrimiçi olarak izleyici ile buluşturuyor. Printed Re-visited seçkisinde, daha önce Mixer’de görmüş olabileceğiniz baskı sanatına dair farklı medyumlar ve düşünce biçimlerinde üretilen işlere ek olarak kimi sanatçıların son dönem çalışmalarına da yer veriyor. Ayrıca, önceki yıllarda hazırlanan ve baskı sanatının tarihini, gelişim sürecini ele alan Printed sergilerine ait görsel, dijital katalog ve röportajlar da Mixer’in web sitesinde erişime açık olan kaynaklar arasında yer alıyor. Sergiyi hem Kunstmatrix üzerinden sanal tur ile gezebilir, hem de Mixer’in websitesinden eserleri tek tek inceleyebilirsiniz.
Printed Re-visited, çevrimiçi olarak Eda Kehale Argün, Prof. Dr. Marcus Graf, Doç. Ozan Bilginer’in konuşmacı olarak katılacağı ve Hamit Hamutçu’nun moderasyonunu yaptığı bir etkinlik ile 8 Mayıs, Cuma günü açıldı. Baskı teknikleri, bunun sanatçıların pratiklerindeki yeri ve edisyonlu işler ile ilgili konuların konuşulduğu etkinliği buradan izleyebilirsiniz.
Sanatçılar: Abidin Dino, Ali Şentürk, Arif Dino, Beyza Boynudelik, CANAN, Chiho Aoshima, Cins, Çağrı Saray, Deniz Köse, Desen Halıçınarlı, Doğu Özgün, Eda Soylu, Emin Mete Erdoğan, Erinç Seymen, Ferhat Özgür, Fevzi Tüfekçi, Funda Özgünaydın, Gülsün Karamustafa, Huo Rf, Ilgın Seymen, Işıl Eğrikavuk, İlkhan Selçuk Erdoğan, İnci Eviner, Kemal Yıldız, Kerem Ozan Bayraktar, Larissa Araz, Marc Quinn, Mediha Didem Türemen, Olivia Kemp, Orhan Cem Çetin, Ozan Bilginer, Ömer Uluç, Seçkin Pirim, Selma Gürbüz, Sinan Demirtaş, Takashi Murakami, Tracey Emin, Vahap Avşar
Ali Güney ve Marcus Graf ile Günümüzde Kültür ve Sanat Yönetimi, Pamir Atölye, Konya, 02.07.2020
Kuşaklararası Sanat Sohbetleri, Marcus Graf, Sinan Demirtaş, Gizem Akkoyunoğlu, BASE, 2020
#SinanDemirtaş #GizemAkkoyunoğlu #baseistanbul
Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm ve Meslek Tanıtımı, 2020
Prof. Dr. Marcus Graf, Sanat ve Kültür Yönetimi Yeditepe’de!, 2019
Mimarlık ve Sanat & Kültür Yönetimi bölümleri hakkında, Başarıya Doğru, CNN Türk, 13.07.2019
Sunay Akın & Marcus Graf, Artifex Ludens, Erimtan Müzesi, 25.10.2019 – 01.03.2020, Ankara
—
The Exhibition “Artifex Ludens – Playing Artist: A Selection from Sunay Akın’s Art Toy Collection” was presented in partnership with the Istanbul Toy Museum and explored the relationship between art, history, and toys. Curated by Marcus Graf, the exhibition featured toy instruments and figurines of Van Gogh, Mozart, Frida Kahlo, Salvador Dali, Elvis Presley, Edgar Allan Poe, among many others from writer and collector Sunay Akın’s collection titled “Toys of Art.” The exhibition, which explored music, literature, art and film history through toys, offered a unique experience for art-lovers of all ages.
Küratör / Curator: Marcus Graf
Asistan Küratörler / Assistant: Curators Oykü Demirci Beyza Naz Demircioğlu
Marcus Graf & Bünyamin Özgültekin, Sanat ve Tasarım Söyleşileri, Altınbaş Üniversitesi, 07.02.2019
Skala Sanat Seminerleri (Teaser), Skala Art Seminers (Teaser), 2019
Levent Erden ve Marcus Graf, Kendine Bi’ Yatırım Yap, Bölüm 55, STEP Istanbul, 2019
TomtomDesignhood, Istanbul
Levent Erden & Marcus Graf: Sanata sahip olmadan da sahip olunur mu?
#KendineBiYatırımYap Bu videodaki müzik Daha fazla bilgi edinin YouTube Premium ile reklamsız dinleyin Şarkı Futuristic Art Sanatçı Ummbrella YouTube’a lisanslayanlar HAAWK for a 3rd Party; HAAWK Publishing
Printed’19, Multiple Choice, Mixer Gallery, Showcase, TRT World, April 2019
Müze akımının arkasında sosyal medya mı var, GZT, Aralık 2019
Küratör Prof. Dr. Marcus Graf ile röportaj yaptık. Eski ve yeni nesil sergileri kıyasladık. Aynı zamanda konuyu teknoloji ve sosyal medya perspektifinden de gördük. #Selfie
#SosyalMedya #Müze
Marcus Graf ile 14. Contemporary Istanbul, Dijital Tur, Vodafone Red Sanatla İç İçe, Bölüm 1, 2019
Marcus Graf ile 14. Contemporary Istanbul, Dijital Tur, Vodafone Red Sanatla İç İçe, Bölüm 2, 2019
Marcus Graf ile 14. Contemporary Istanbul, Dijital Tur, Vodafone Red Sanatla İç İçe, Bölüm 3, 2019
Contemporary Istanbul 2019
Çağdaş Sanat Buluşmaları, Contemporary Istanbul, Akbanksanat, Sakarya Üniversitesi, 19.12.2018
Marcus Graf ve Hakan Çarmıklı, İlk Raunt Panel #4 | Çarmıklı Koleksiyonu ve Sergisi, 2018
Marcus Graf moderatörlüğünde, Hakan Çarmıklı’nın katılımıyla gerçekleşti. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu (Adhokrasi), İstanbul
Sanat Sohbeti, Art Talk, Gündüz Gölönü – Kazı Resim/ Carved Images, Millî Reasürans, 13.10.2018
Söyleşinin moderatörlüğünü, sergi ile eş zamanlı hazırlanan kitabın ana metnini de kaleme alan sanat yazarı Evrim Altuğ üstlendi. Konuşmacılar sergi küratörü Marcus Graf, sanatçının kızı ve aynı zamanda kitapta Kala Enstitüsü Müdürü Archana Horsting ile bir söyleşisi de bulunan, sanat tarihi uzmanı Berin Gölönü ve özgünbaskı alanında, akademik alanda ve özel yaşamında hem yakın dostu hem de meslektaşı olan Prof. Süleyman Saim Tekcan yer aldılar. Geniş bir izleyici katılımı ile galeride gerçekleşen söyleşide, Gündüz Gölönü’nün tüm sanat yaşamı ve üretimi üzerinden genel olarak dünya ve Türkiye’deki sanat, sanatçı ve sanat piyasaları ile ilgili pek çok konu ve sorun tartışılarak, önemli açılım ve saptamalar yapıldı.
—
Gündüz Gölönü – Kazı Resim, Milli Reasürans Sanat Galerisi, 3.10.-22.11.2018 Kazı Resim, Gündüz Gölönü’nün 1960’ların sonundan 1990’ların ortasına kadar ürettiği baskı işlerine odaklanıyor. Bu retrospektif sergi, sanatçının süsleme ile anlatı, gelenek ile çağdaşlık, geleneksel İslam sanatı ile Minimalizm, Op-Art gibi Batı’daki modern hareketlerde bulunan dekoratif unsurları birbirine nasıl bağladığına dair muazzam bir hikâye anlatıyor. —
Gündüz Gölönü – Carved Images, Milli Reasürans Art Gallery, 3.10.-22.11.2018 Carved Images (Kazı Resim) concentrates on Gündüz Gölönü’s print-making from the end of the 1960’s to the mid 1990’s. The retrospective exhibition tells the artist’s remarkable story of how he merged ornament and narration, tradition and contemporaneity, as well decorative elements of traditional Islamic art and modern Western movements like Minimalism and Op-Art.
Sanatçı / Artist Gündüz Gölönü
Küratör / Curator Marcus Graf
Asistan Küratörü / Assistant Curator Melike Bayık Öykü Demirci
BASE Talks’17, Ferhat Özgür, Hamit Hamutçu, M. Ali Bakanay , Selin Söl Moderatör: Marcus Graf, 2017
Art Criticism in Times of Multiple Dangers and Crisis, CI Dialogues, Contemporary Istanbul, 2016
—
After a seeming loss of objective and general standards regarding the evaluation of visual art, contemporary art criticism has fallen into a deep crisis. On top of this inner trauma, the independence of art critics, as well as the validity of art criticism is currently discussed. This session reviews possible methods, and chances for art criticism today.
Konuşmacılar / Panelists: Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu – Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi / Faculty Member at Marmara Unversity, Faculty of Fine Arts Ingo Arend – Yazar, Sanat Eleştirmeni / Author, Art Critic Doç. Dr. Marcus Graf – Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Plato Sanat Küratörü, Contemporary Istanbul Program Direktörü / Faculty Member at Yeditepe University, Curator of Plato Sanat, Program Director of Contemporary Istanbul
Moderatör / Moderator: Ayşegül Sönmez – Sanat Eleştirmeni, Sanatatak Kurucusu / Art Critic, Founder of Sanatatak
Yazmanın İmkansızlığı / The Impossibility of Writing, CI Dialogues, Contemporary Istanbul, 2016
—
The session about the difficulties of art criticism, art journalism, and art writing today will review the situation of art writers. How can we write about contemporary art today? How is it possible to evaluate and criticize it when standards and methods cannot be objective or absolute? Art criticism has fallen into a crisis, as the independence of art critics, and the validity of art criticism is under attack. So, this session reviews possible strategies for art writing and art criticism to follow as well as grasp the pluralist and heterogeneous state of contemporary art.
Konuşmacılar / Speakers: Evrim Altuğ (Kültür Sanat Servisi Şefi, Gazeteci ve Sanat Eleştirmeni, Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye AICA Türkiye Üyesi / Chief Culture and Arts Journalist and Art Critic, Cumhuriyet Daily Newspaper, Member of AICA Turkey) Marcus Graf (Program Direktörü, Contemporary İstanbul, Sanat Yazarı, Küratör / Program Director, Contemporary Istanbul, Art Writer, Curator) Seda Yörüker (Sanat Tarihçi, Sanat Yazarı, Editör, Genç Sanat Dergisi / Art Historian, Art Writer, Editor, Genç Sanat Magazine)
Moderatör / Moderator: Nazlı Pektaş (Sanat Tarihçisi, Sanat Eleştirmeni, AICA Türkiye Üyesi / Art Historian, Art Critic, Member of AICA Turkey)
CI Dialogues, Crème de la Crème, Contemporary Istanbul, 03.11. – 06.11.2016
Contemporary Istanbul’un yeni projesi olan Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş koleksiyonundan 120 eseri fuar alanında ayrılan özel bir bölümde bir araya getiriyor. Sergi, sanat koleksiyonerliği konusunda bir tartışma platformu olarak tanımlanırken diğer koleksiyonerlere de esin kaynağı oluşturacak. Panel, bu yenilikçi projenin motivasyonunu, vizyonunu ve misyonunu projeye dahil olan çeşitli uzmanları bir araya getirerek tartışıyor.
—
This panel reviews the formal and conceptual visions of CI’s new initiative, Collectors’ Stories. Collectors’ Stories is Contemporary Istanbul’s new project for reflecting the state of modern and contemporary art collections in Turkey. By presenting 120 works from 60 Turkish collectors in a special section within the fairgrounds, the exhibition presents itself as a platform for the discussion of collecting art and as an inspiration for other collectors. This panel discusses the motivation, vision, and mission of this innovative project by bringing together the various experts involved.
Konuşmacılar / Speakers: Mehmet Ali Bakanay (Koleksiyoner / Collector) Duygu Hoşgör (Sanat Danışmanı / Art Consultant, Demsa) Emre Dökmeci (Koleksiyoner / Collector) Marc-Olivier Wahler (Artistik Danışman, Collectors’ Stories Küratörü, Contemporary Istanbul / Artistic Advisor, Collectors’ Stories Curator Contemporary Istanbul)
Moderatör / Moderator: Marcus Graf (Program Direktörü, Collectors’ Stories Genel Koordinatörü, Contemporary Istanbul / Program Director, Collectors’ Stories General Coordinator, Contemporary Istanbul)
Contemporary İstanbul 10 Yılında, Röportajlar, CI 10th Anniversary, Interviews, Video by ART tv, 2015
Short Talk about Cemal Soyel Gürses’ exhibition at Versus Art Gallery during a Dinner Reception, 2016
Sanat Sohbeti / Art Talk, Hey, ben buradayım /Hey, I am Here, Tersanesi, 10.06.2014
Marcus Graf, Röportaj, Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi Bölümü Atölye Çalışması, yaklaşık 2013
Bu video Marcus Graf’ın izniyle yayınlanmaktadır. Değerli katkıları için kendisine tekrar teşekkür ederiz. Kültür ve Sanat Alanı Üzerine Tartışmalar, Öneriler ve Uygulamalar.
Bu etkinlikler Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü Atölye Çalışması kapsamında Prof. T. Melih Görgün ve Öğr. Gör. Mahir Namur danışmanlığında yapılmaktadır.
Marcus Graf and Genco Gülan – Sanat Sohbet 3 – santral Istanbul – Müze olmak ya da olmamak, 2013
Marcus Graf and Genco Gülan / Sanat – Sohbet 2 / Art – Talk 2 – Güncel Sanatın Kimliksizliği, 2013
Genco Gülan ve Marcus Graf – Sanat – Sohbet 1 / Art – Talk 1 /güncel sanat kavramları üzerine, 2013
Radius of art – Review (Closing Session), Heinrich Böll Foundation, Berlin, 2012 .
The closing session gives the floor to the observers of the four sections of the conference. The talk reflects on the discussions and results of the two days of intense exchange and cast a light on perspectives and growing network structures.
Speakers: Patricia Kistenmacher (Art for Social Transformation, Latin American Net for Social Transformation, Argentina) Marcus Graf (Public Art, Yeditepe University, Istanbul) Marco Kusumawijaya (Art toward Cultures of Sustainability, Rujak Center for Urban Studies, RCUS, Jakarta) Onur Suzan Kömürcü Nobrega (Cultural Policy Strategies and Funding Structures, Goldsmiths, University of London)
Moderator: Andrea Thilo (Journalist and Film Producer, Berlin)